IN BORCULO DONDERDAG 2 MEI DE WARMSTE 2 MEI SINDS 1981!
Voor weer-info klik op onderstaande links:
KNMI WEERPLAZA WEERONLINE KMI-BELGIE WEER.NL WEERNIEUWS-VERWACHTING
Donderdag 2 mei in Borculo met 27,8°C een nieuw datumrecord, het oude datumrecord voor 2 mei stond op 26,0°C van 2 mei in 1986 en in 1990.
In 1982 op 2 mei in Stiens slechts een maximum-temperatuur van 8,7ºC.
In 1957 viel in het oosten en zuiden van het land op veel plaatsen rond twee centimeter sneeuw, in Venlo zelfs nog zeven centimeter. Op het Drielandenpunt in Zuid-Limburg lag 15 centimeter sneeuw.
De laagste temperatuur voor 2 mei op het KNMI-station De Bilt is -2ºC uit het jaar 1929. Door de homogenisatie van data door het KNMI is dit minimum sinds 2016 herleid tot -2,6ºC.
Onderstaande foto maakte Leen de Koning op de Veluwe, de Schotse hooglanders hebben nog een “dikke jas” aan en dat komt soms rond deze tijd nog wel van pas.
AARDSE OPWARMING
Australische wetenschappers komen geregeld in het nieuws met mogelijke oplossingen voor de aardse opwarming. Zo willen ze een nieuw soort schapen kweken die geen boeren meer laten zodat de methaanuitstoot ook aanzienlijk wordt beperkt. Als dit lukt is er wel wat eer te behalen in Australië, de landbouwsector is in Australië met 16% de op één na de grootste boosdoener van uitstoot van broeikasgassen. Het grootste aandeel hierin hebben de schapen en de runderen. Australië telt rond 140 miljoen schapen en die stoten natuurlijk heel wat methaangas uit. Maar het zal nog een hele puzzel worden om dit voor elkaar te krijgen. Men moet hierbij denken aan de aanpak van het eetgedrag van het vee en mogelijk zelfs de aanpak tot op de genen van het vee.
Hieronder op de foto een schaap uit Australië, de grote boosdoener?
Australische wetenschappers kwamen ook tot de ontdekking dat mogelijk walvissen wel eens een bijdrage kunnen bieden tegen de strijd van de aardse opwarming. Men kwam tot de ontdekking dat walvispoep kan fungeren als een soort kunstmest voor de oppervlakte van de zee. Hiermee zou CO2 veel beter kunnen worden opgenomen. Men wist dat de poep van walvissen rijk is aan ijzer en dat is een zeer geschikte voeding voor planten. Algen die tussen de planten aan de oppervlakte leven hebben daardoor goede leefomstandigheden. De algen maken zuurstof door koolstofdioxide uit de lucht te halen. En CO2 is nu juist de boosdoener voor de opwarming van de aarde. Maar de grote vraag is nog wel hoeveel poep is er van walvissen nodig om de temperatuur op aarde te laten dalen.
Over opwarming gesproken, in het laatste weekend van april 2010 viel er regen op de Noordpool. Een aantal Britse avonturiers die op de Noordpool waren kwamen in een bui terecht die wel een minuut of drie aanhield. Men denkt dat de oorzaak gezocht moet worden in de opwarming van de aarde, daarbij warmt de Noordpool veel sneller op dan de rest van de wereld. Het is niet ongewoon dat het tot regen op de Noordpool komt, maar wel in april.