Extreem weer oosten van het land
Op deze pagina een greep uit het archief van weerstation Borculo over extreem weer en dat met name uit het oosten van het land vanaf 2005.
(bijgewerkt t/m 18 augustus 2019)
De data van extreem weer zijn:
2005: 25 november 2008: 18-22 januari / 22 juni 2010: 12 juli / 14 juli / 26-27 augustus 2011: 24 mei / 16 juni / 28 juni / 26 augustus 2012: 5 januari / 10 mei / 23 mei
2013: 20 juni / 3 november 2014: 9 mei 2014: 9 juni 2014: 28 juli / 10 augustus 2018: droogte in de zomer
DROOGTE ZOMER 2018
Onderstaande foto maakte Dick Scheer in de regio Woudenberg op 25 juli 2018, het lijkt er sterk op dat de zonnebloemen minder last hebben van de droogte dan het gras.
Onderstaande foto maakte Peter de Vries van het meetveld op het KNMI-station De Bilt 26 juli 2018, ook daar waren de gevolgen van de droogte zichtbaar.
Onderstaande foto maakte Peter de Vries op de heidevelden bij het vliegveld van Hilversum op 27 juli 2018. De schapen zochten ook de schaduw op.
Op onderstaande foto is van de beek die droog stond in de Veldhoek op 28 juli 2018, foto gemaakt door ondergetekende.
Onderstaande foto is het beeld dat op veel plaatsen in juli 2018 tevoorschijn kwam door de extreme droogte.
Onderstaande foto maakte ondergetekende op 2 augustus 2018, wat U ziet had een aardappelveld moeten worden. Het was niet meer dan een uitgedroogd landschap, foto is genomen in de omgeving Hupsel nabij het KNMI-station Hupsel.
Onderstaande foto maakte Tinus Beckers van een bijna droge beek nabij Lichtenvoorde op 6 augustus 2018.
Onderstaande foto maakte ondergetekende net over de grens van Winterswijk met Duitsland nabij Oeding op 7 augustus 2018, totaal verdroogde maïs en dat werd alleen maar meer zichtbaar op de velden. Op diverse plaatsen werd er ook al gehakseld, voedingswaarde was wel een stuk lager.
Onderstaande foto maakte Peter de Vries in de regio Kudelstaart op 8 augustus 2018, daar vertoonden enkele straten op veendijken al scheuren als gevolg van de aanhoudende droogte.
Onderstaande foto maakte ondergetekende op de ochtend van 9 augustus 2018. Uitzonderingen bevestigen nog steeds de regel! Veel grasvelden zagen er geel en troosteloos uit. In Meddo bij Winterswijk moest men het gras van het trainingsveld maaien omdat het anders te lang werd. Ja, U leest het goed. Vanzelfsprekend zal men Moeder Natuur daar wel een handje hebben geholpen.
Onderstaande foto’s maakte ondergetekende in het weekend van 11-12 augustus 2018. Ondanks de droogte in de Achterhoek toch grote verschillen hoe de maïs er bij stond. Onderstaande foto’s zijn beide gemaakt in het grensgebied van Winterswijk met Duitsland en dat op onderling vrij korte afstand.
Op onderstaande foto’s de IJssel bij Deventer die het water ook van de Rijn krijgt, linksonder 14 augustus 2018 en rechtsonder in januari 2011. Foto’s zijn gemaakt door ondergetekende.
Niet alleen de Rijn had in de zomer van 2018 een lage waterstand, hetzelfde geldt voor de IJssel en de Waal. Onderstaande foto’s zijn van de Gelderse IJssel op 24 augustus 2018, linksonder bij Bronkhorst en rechtsonder bij Dieren.
Onderstaande foto maakte ondergetekende op 17 september 2018 in de regio Aalten, duidelijk dat de droogte nog lang niet voorbij was.
Als je een rondje door de Achterhoek maakte begin van de herfst van 2018 dan viel gelijk op dat veel beken nog helemaal droog stonden. Een beeld dat ondergetekende nog nooit eerder had gezien. Onderstaande foto maakte Tinus Beckers van de Slingebeek bij Bredevoort, kurkdroog. Nabij Bredevoort is ook een detentiebekken i.v.m. hoogwater, daarvoor is in de Slingebeek bij Bredevoort een overlaat ingebouwd voor extreem hoogwater. Daarvan was in de zomer van 2018 absoluut geen sprake.
Ook de grote rivieren hadden een extreem lage waterstand. In de ochtend van 14 oktober 2018 was de stand van de Rijn bij Lobith 6.80 meter boven NAP, nooit eerder had de Rijn zo’n lage waterstand.
Onderstaande foto maakte ondergetekende 21 oktober 2018, de veerpont Dieren-Olburgen was i.v.m. de extreem lage waterstand uit de vaart genomen.
10 AUGUSTUS 2014
In 2014 op 10 augustus was het wachten op de buien die al boven de Kanaalregio lagen. De eerste actieve buien bereikten Zeeland eind van de ochtend en dat trok verder noordwaarts over het land. De verplaatsing noordwaarts ging sneller dan oostwaarts, want begin van de middag hadden de eerste buien ook het noorden bereikt en in het oosten was dat pas in de tweede helft van de middag. Tot 20 uur was er op het KNMI-station Volkel 27 millimeter gevallen. In Borculo zat om 20 uur 25 millimeter in de regenmeter en dat was van één bui vanaf rond 19 uur. De 25 millimeter kwam in Borculo in een half uur naar beneden met een hoogste neerslagintensiteit van 195 millimeter per uur. Ook in Terwolde bij Deventer viel 20 millimeter in de middag in een half uur tijd. De buien gingen gepaard met onweer en ook in Borculo kwam het tot onweer. In de loop van de dag nam de wind ook flink toe, het KNMI-station Wijk aan Zee had een hoogste windstoot van 85 kilometer per uur. In Borculo een hoogste windstoot van 53 kilometer per uur.
Onderstaande foto’s maakte Mark Wolvenne uit Terwolde bij Deventer van de plensbui in de middag van 10 augustus 2014 met 20 millimeter in een half uur tijd.
Veel schade in Overijssel. Meldingen van wateroverlast kwamen binnen vanuit onder andere Enschede, Hengelo, Borne en Denekamp. Haaksbergen kwam zelfs voor de vierde keer in korte tijd blank te staan! Het bleef echter niet bij alleen wateroverlast. In de omgeving van Den Ham, Hellendoorn en Haarle ging een heel aantal bomen om, en was er ook schade aan daken.
28 JULI 2014
In de nacht naar 28 juli 2014 viel de eerste serieuze neerslag die uiteindelijk zou leiden tot een recordnatte 28 juli 2014! In de nacht naar 28 juli 2014 beet het KNMI-station Lelystad de spits af met 35 millimeter. In Dongen was al 47 millimeter gevallen. In Borculo viel in de nacht naar 28 juli 2014 slechts 0,2 millimeter.
In de avond ervoor op 27 juli 2014 kwam het nog tot een windhoos in het Groningse Wedde, zie onderstaande foto.
Overdag 28 juli 2014 begon waar de nacht daarvoor mee eindigde, bakken met regen in de zuidelijke helft en het westen van het land. In de ochtend daarmee gelijk al veel problemen door wateroverlast. Zo kwam het al tot wegafsluitingen op de A10 en de A15 door wateroverlast. Ook reden er enige tijd geen treinen tussen Amsterdam en Schiphol en het tramverkeer lag hier en daar ook stil omdat het water te hoog stond. Op de perrons stonden de lagere delen op veel plaatsen onder water.
Onderstaande foto’s zijn van Amsterdam in de ochtend van 28 juli 2014, de foto rechtsonder is van het perron. (bron foto: AT5 Amsterdam)
Tot ver in de middag had het oosten en zeker het noordoosten totaal geen weet van wat er allemaal verder naar het zuiden en westen gebeurde. Enige tijd leek het er op dat het oosten ook zo goed als droog door de dag zou komen, maar niets leek minder waar. In de tweede helft van de middag kreeg ook het oosten van het land met wateroverlast te maken. Zo kwam er op het KNMI-station Deelen maar liefst 132 millimeter naar beneden en dat is een nieuw juli-etmaalrecord voor Nederland. Daarvan viel 76 millimeter in één uur. Het oude record was 129 millimeter van juli 1989 in Haukes in de Wieringermeer. Maar enkele amateurstations kwamen nog veel hoger uit, zo kon Alphen a/d Rijn maar liefst 179 millimeter noteren en Maarssen stond in de middag vanaf de avond ervoor 22 uur al op 216 millimeter. Dan te bedenken dat het etmaalrecord voor Nederland van 00-00 uur ligt op 208 millimeter van 3 augustus 1948!
In Borculo viel 28 juli 2014 totaal 46,6 millimeter en dat viel pas vanaf de namiddag. Het was voor Borculo de op één na hoogste aftapping voor juli, alleen in juli 2005 kwam het tot 46,8 millimeter in 24 uur tijd.
Borculo kwam zelfs even tot een neerslagintensiteit van 172 millimeter per uur! Borculo was daarmee wel één van de natste plaatsen in de Achterhoek, Doetinchem kwam nog tot bijna 50 millimeter. Even over de grens van de Achterhoek met Duitsland viel er in Ellewick in drie kwartier 74 millimeter.
Buien gingen gepaard met lokaal heel veel regen, onweer, hagel en ook windstoten. Het KNMI-station Vlissingen kwam nog tot een windstoot van 86 kilometer per uur en het KNMI-station Deelen tot 82 kilometer per uur.
Onderstaande foto maakte ondergetekende in Borculo op 28 juli 2014 in de namiddag.
Onderstaande neerslagtabel is van “Het weer actueel” en laat de neerslag zien die is gevallen vanaf middernacht van 27- op 28 juli 2014 tot de avond 20 uur.
Onderstaande twee foto’s zijn van Arnhem.
Onderstaande twee foto’s zijn van Arnhem.
Onderstaande foto links is van Doetinchem, daar bezweek een bedrijfsgebouw onder de last van het vele water. De foto rechtsonder is van Ede.
Ondertaande foto links is van de Efteling en de foto rechtsonder van Kesteren.
Onderstaande foto links is van Roermond en de foto rechtsonder van Amsterdam.
Onderstaande foto links is van Soest en de foto rechtsonder is van Tilburg.
Onderstaande foto linksonder is van het Watermuseum in Arnhem en de foto rechtsonder is van het woonzorgcentrum Diaphora in Velp.
Onderstaande twee foto’s zijn van Münster in Duitsland over de grens met Twente.
9 JUNI 2014
Maandag 9 juni tweede pinksterdag begon heel vriendelijk met veel zon, maar vanuit het zuiden waren al weer flinke onweersbuien onderweg naar Nederland. Zo had het in Zeeland en Noord-Brabant in de ochtend vroeg al behoorlijk gespookt met veel regen en wind en dat bracht op veel plaatsen wateroverlast. In de plaatsen De Moer en Kaatsheuvel kwam het tot windhoosachtige taferelen en veel bomen werden ontworteld. In Den Dungen ging na blikseminslag een boerderij in vlammen op, maar daarvoor ging het in België al flink tekeer.
De buien die in de ochtend vroeg het zuiden van het land al hadden bereikt kwamen even na de middag in het oosten aan, daar zat ook onweer op. Na de buien begin van de middag klaarde het toch weer flink op en was het tot in de avond prachtig weer. In de avond van tweede pinksterdag kwamen er opnieuw actieve buien het land in, wederom met onweer.
Borculo kon al met al tweede pinksterdag 9 juni nog 11,2 uur zon noteren en daarmee werd het nog 28,4°C. Landelijk liepen de maximum-temperaturen uiteen van 30,1°C op het KNMI-station Ell tot 22,5°C op het KNMI-station Terschelling.
De meeste neerslag overdag viel op het KNMI-station Deelen met 12 millimeter. In Borculo viel overdag 4,8 millimeter en daarmee kwam het etmaaltotaal uit op negen millimeter. Tijdens buien schoot de wind ook flink uit met als hoogste windstoot 80 kilometer per uur op het KNMI-station Eindhoven.
Met het slechte weer in aantocht op maandag 9 juni tweede Pinksterdag kondigde het KNMI in eerste instantie de code oranje voor extreem weer af en vanaf begin van de avond werd de code rood voor weeralarm afgegeven!
Maandagavond 9 juni 2014 kwam het nog tot noodweer in het zuidoosten van het land, o.a. Pinkpop kreeg daar nog een flinke veeg van mee. Gelukkig gebeurde er geen ongelukken op het festivalterrein van Pinkpop tijdens het onweer. Maar geluk hebben ze wel gehad, het zwaarste noodweer trok net iets verder oostwaarts over het westen van Duitsland. Daar kwam het o.a. in het Ruhrgebied wel tot zwaar noodweer met dodelijke slachtoffers. Daarbij kwam het tot windstoten van 144 kilometer per uur. Het was de tol die moest worden betaald voor de extreme hitte in Duitsland op maandag 9 juni met als topper 37,7°C in Rheinau.
Ook in de Achterhoek kwam men er niet helemaal ongeschonden uit! Onderstaande foto ontving ondergetekende van Ans Prinsen uit Meddo bij Winterswijk. In de Heurne bij Aalten herinnert de boom op onderstaande foto nog aan een felle blikseminslag op tweede pinksterdag 2014 rond 22.45 uur. Volgens buurtbewoners aldaar was het een ontzettend harde klap!
In de nacht naar dinsdag 10 juni 2014 werd het tijdelijk rustiger en droger, eind van de nacht kwam er weer een actief regengebied vanuit het zuiden het land in, wederom met onweer. De meeste regen viel vanaf maandagavond 9 juni 20 uur tot dinsdagochtend 8 uur op het KNMI-station Maastricht met 15 millimeter. In Borculo viel in die periode 8,6 millimeter en in Meddo bij Winterswijk 6,6 millimeter.
Onderstaande foto maakte Tinus Beckers uit Lichtenvoorde dinsdagochtend 10 juni 2014 in alle vroegte tijdens het onweer, angstig dreigende lucht!
9 MEI 2014
Vrijdagavond 9 mei en in de nacht naar zaterdag 10 mei 2014 vielen verspreid over het land zware buien met lokaal onweer en zware windstoten. In Gelderland kwam het op veel plaatsen tot overlast met veel schade, meldingen van overlast met schade kwamen vanaf de Veluwe uit Apeldoorn, Ermelo, Eerbeek en vanuit de Achterhoek o.a. uit Eibergen en Doetinchem.
Op onderstaande foto het clubgebouw van voetbalvereniging Worth-Rheden, het complete dak is er af. Foto is afkomstig van Niels Kater.
20 JUNI 2013
Donderdag 20 juni 2013 kwamen vanuit het zuiden onweersbuien het land in, in Borculo de eerste onweersbui begin van donderdagmiddag. Daarvoor in Borculo nog wat zon, de middag verliep overwegend bewolkt en donderdagavond na de buien kwam de zon nog weer terug. Met totaal 2,4 uur zon nog een hoogste temperatuur van 25,2°C. Landelijk de hoogste temperatuur kwam vanaf het KNMI-station Westdorpe met 26,2°C. Het KNMI-station Lauwersoog kwam niet hoger dan 17°C.
Er vielen donderdagmiddag 20 juni 2013 pittige onweersbuien met in de oostelijke delen van het land op veel plaatsen neerslag in de dubbele cijfers. Op de Veluwe viel lokaal op enkele plaatsen bijna 60 millimeter. Maar ook in de Achterhoek veel neerslag, zo viel er in Henxel bij Winterswijk 44,8 millimeter. Borculo had met 43 millimeter de hoogste neerslagsom voor juni sinds 1981. Even voor 14 uur donderdagmiddag in Borculo een regenintensiteit van 116 millimeter per uur.
In het Drentse Oosterhesselen viel tussen 15 en 18 uur zelfs 86 millimeter. De verschillen op korte afstand waren opmerkelijk groot. Op Schouwen ving Kerkwerve 45 millimeter op en in Nieuwerkerk zeven kilometer verderop maar zeven millimeter. Verder viel er nog 58 millimeter in Noordwelle op de kop van Schouwen.
Onderstaande radarbeeld is van donderdagmiddag 20 juni 2013, zware (onweers)buien boven het oosten van het land.
Onderstaande twee foto’s zijn afkomstig uit Brummen.
Onderstaande foto links is van Eerbeek en de foto rechtsonder van Emst.
Onderstaande twee foto’s zijn van de Martinusschool uit Twello.
Onderstaande foto’s zijn van Winschoten.
28 OKTOBER 2013
Het etmaal van 28 oktober 2013 stond helemaal in het teken van storm en aan de kust een zeer zware zuidwesterstorm. Het KNMI kondigde in de ochtend om 6.45 uur een weeralarm af en dat was zeker geen overbodige luxe.
De hoogste windstoten werden vanzelfsprekend gemeten langs de kust, de topper op 28 oktober 2013 kwam van het KNMI-station Vlieland met een windstoot van 152 kilometer per uur. Niet eerder is er in Nederland in oktober zo’n krachtige windstoot gemeten. Overigens had het KNMI op 29 oktober 2013 bekend gemaakt na validatie dat op 28 oktober 2013 het KNMI-station Vlieland de hoogste windstoot had van 152 kilometer per uur en niet het KNMI-station Lauwersoog.
Het KNMI-station Vlieland had meer dan een uur een windkracht 11 voor de kiezen gehad en daarmee een zeer zware storm. Ook kwam Vlieland zelfs 20 minuten tot windkracht 12 en dat staat voor orkaankracht! Toch zal dit niet als orkaan in de boeken gaan, daarvoor moet het een uur lang windkracht 12 zijn. Vlieland had een hoogste windstoot van 152 kilometer per uur. De laatste keer dat er een uurgemiddelde van 105 kilometer per uur of ook wel 11 Beaufort (Bft) werd behaald in Nederland was bij de januaristorm van 25 januari 1990. Ook toen was er sprake van schade in een groot deel van het land. De januaristorm van 1990 duurde echter veel langer en daarmee werd de schade ook groter. IJmuiden kwam toen uit op gemiddeld 108 kilometer per uur met uitschieters tot 158 kilometer per uur. Ook op Schiphol werd toen 158 kilometer per uur geregistreerd.
In het binnenland kwam o.a. het KNMI-station Deelen tot een hoogste windstoot van 106 kilometer per uur op 28 oktober 2013. De oostelijke KNMI-stations Hupsel en Twente hadden respectievelijk een hoogste windstoot van 98- en 90 kilometer per uur. In Borculo een hoogste windstoot van 85 kilometer per uur. Voor Borculo was het de op drie na hoogste windstoot sinds het begin van de automatische windregistratie in 1995. De hoogste windstoot had Borculo in februari 1997 met 93 kilometer per uur.
Landelijk kwamen op 28 oktober 2013 de meeste stormschade-meldingen uit Gelderland met tot 19 uur maar liefst 1510 meldingen, gevolgd door de Haaglanden met 834 meldingen.
Onderstaande foto’s zijn van schade in Borculo op 28 oktober 2013.
Onderstaande foto’s zijn van schade op 28 oktober 2013 op Ameland.
3 NOVEMBER 2013
Overdag op zondag 3 november een heel aardig begin met brede opklaringen. Maar vanuit het westen vielen in de loop van zondagochtend al weer de eerste buien die verder het land introkken. In Borculo viel de eerste bui op zondag 3 november rond 15 uur. Totaal kon Borculo tot zondagavond over het hele etmaal van 3 november 8,8 millimeter aftappen. Buien gingen in Borculo gepaard met onweer en hagel. Van de KNMI-stations hadden Cabauw en Twente de meeste neerslag met 12 millimeter.
Buien gingen lokaal gepaard met onweer, hagel en windstoten. In een buienlijn die midden over het land trok ging het flink tekeer. Op de A1 bij Amersfoort was de weg helemaal wit van een dikke laag hagel. Vanuit diverse plaatsen ook melding van onweer, zondagochtend al onweer in het Twentse Losser en zondagmiddag kregen ze daar een tweede onweersbui met hagel. Een vliegtuig kwam nog even in de problemen toen het in een onweersbui terecht kwam, maar de piloten hadden het toestel weer snel onder controle en konden veilig terugkeren naar Schiphol. Verder meldingen van windhozen over een strook van de Betuwe richting Arnhem, en wel vanuit Tiel, Wijk bij Duurstede en Arnhem.
De wind was op zondag 3 november ook nadrukkelijk aanwezig. Het KNMI-station IJmuiden had nog een hoogste windstoot van 86 kilometer per uur. Door de harde stormachtige wind werd op Terschelling de jaarlijkse halve- en hele marathon afgelast, voor het eerst sinds het begin in 1997 daarmee geen Berenloop op Terschelling.
Borculo kon zondag 3 november met rugdekking van 2,2 uur zon een hoogste temperatuur noteren van 11,2°C. Tijdens de buien daalde de temperatuur in Borculo begin zondagavond tot 6,7°C en dat werd tevens de laagste temperatuur van zondag 3 november. Landelijk de hoogste temperatuur noteerde het KNMI-station Vlissingen met 12,2°C.
Onderstaande radarbeeld links is van zondagmiddag 3 november met daarop de buienlijn met onweer, hagel en windstoten! In Enter en Markelo was het tijdens de zware bui met onweer en hagel op zondagmiddag tijdelijk nog geen 5°C.
Op onderstaande foto rechts de bui die voor windhoosachtige taferelen zorgde in de regio Arnhem, de slurf onder aan de bui duidelijk zichtbaar. Als de slurf inderdaad de grond heeft bereikt, dan mag men pas spreken van een windhoos!
Klik op de link windhoos Arnhem voor de windhoos boven Arnhem!
Hieronder ziet U het temperatuurverloop op zondag 3 november in Markelo, rond 14.30 uur was het daar 4,5°C en dat was ook landelijk de laagste temperatuur overdag.
5 JANUARI 2012
Op onderstaande twee foto’s ziet U het verschil, de foto linksonder is van begin december 2011 en rechtsonder een maand later op 5 januari 2012. De auto op de foto rechtsonder gaat al door het water en het duurt niet lang meer voordat de pont niet meer kan varen. Een maand daarvoor werd de veerstoep nog verlengd omdat er toen niet gevaren kon worden vanwege lage waterpeil.
10 MEI 2012
Voor donderdag 10 mei 2012 werden in de loop van de dag pittige regen-/onweersbuien verwacht. Het KNMI-station Maastricht bereikte nog een maximum-temperatuur van 25,4°C en dat was de eerste zomerse dag van het jaar in Maastricht. Het KNMI-station Ell kwam nog tot een maximum van 26,0°C, ook de eerste zomerse dag voor Ell. Maar tot de avond was er van onweersbuien en eventueel noodweer nog weinig sprake. Er kwamen zo hier en daar al weer meldingen dat het niet zo’n vaart meer zou lopen met de onweersactiviteit en eventueel noodweer. Maar prijs de dag niet voor het avond is! En dat klopte ook dit keer wel, rond 18 uur trok een eerste gebied met onweer Zeeland/Brabant binnen en dat trok richting het noordoosten. Dat zou het begin zijn van toch nog wat onweersactiviteit. In België in de buurt van Gent kwam het nog tot een windhoos met aardig wat schade achterlatend. En in de avond kwam het lokaal in Nederland ook tot noodweer. In Nederland bij Vierlingsbeek. Een camping en een golfbaan in de buurt van het plaatsje Afferden kregen een valwind over zich heen met als gevolg nog heel wat schade.
De actiefste cluster met buien trok van Zeeland via het midden van het land naar het noordoosten en liet daar op diverse plaatsen zo tussen 15 en 25 millimeter aan regenwater achter. Maar de opvallendste bui zat zuidelijker, helemaal aan de zuidkant van het complex. Tussen 8 en 9 uur ’s avonds trokken buien vanuit het Brabant door het gebied zuid van Nijmegen naar het oostnoordoosten. De zwaarste bui was de noordelijkste van de twee, maar de gevaarlijkste was de meest zuidelijke bui, een supercell.
Linksonder het radarbeeld van Meteoconsult van het buiencomplex en rechtsonder een foto van Leo Berburgt op de camping in de buurt van Afferden.
23 MEI 2012
Overdag op woensdag 23 mei 2012 tot ver in de middag veel zon met in Borculo 9,8 uur zon en een hoogste temperatuur van 31,8°C. Voor Borculo was het de warmste 23e mei sinds 1981, het oude record voor 23 mei was 27°C in 1992. Verder was het voor Borculo de op één na hoogste mei-temperatuur sinds 1981. Alleen in mei 1998 was de hoogste temperatuur van mei net wat hoger met 32,2°C.
Na 21 mei 2012 in Borculo de eerste zomerse dag van 2012, bereikte Borculo op woensdag 23 mei (2012) de eerste tropische dag van 2012. Gemiddeld voor Borculo wordt de eerste tropische dag op 21 juni bereikt. De meest vroege datum van de eerste tropische dag in Borculo is 11 mei 1998 en de meest late datum in 1988. Sterker nog, in 1988 werd in Borculo de tropische grens niet eens bereikt.
Woensdag 23 mei 2012 overdag wel opmerkelijke temperatuurverschillen. Om 12.15 uur had Zuid-Limburg nog last van vrij veel bewolking en was het er slechts 17°C en op hetzelfde moment op het KNMI-station Deelen al 27°C.
In de loop van de middag ontstonden de eerste onweersbuien boven Duitsland en die trokken richting Nederland. Daarvoor viel er al een spontane onweersbui in de regio Arnhem. Eind van woensdagmiddag en woensdagavond 23 mei 2012 vielen er in de Achterhoek en Twente lokaal hele zware onweersbuien. In Borculo ook onweer maar niet veel neerslag met 0,8 millimeter. Maar wat een verschil met Dieren, daar viel in 40 minuten 25 millimeter.
Mei 2012 kwam in totaal uit op 74.676 bliksemontladingen volgens het meetnet van het KNMI, daarvan de helft op 23 mei en een kwart op 20 mei!
Hieronder links het radarbeeld van woensdag 23 mei 2012 aan het begin van de avond. Onder rechts het satellietbeeld van begin van de avond met zware onweersbuien boven de Achterhoek, Twente en de Veluwe.
Onderstaande foto’s zijn van Doetinchem.
Onderstaande foto links is van de Heurne in de Achterhoek en de foto rechtsonder van Lunteren op de Veluwe.
Onderstaande twee foto’s zijn van Stokkum in de Achterhoek.
Onderstaande foto is van Wijk en Aalburg, daar werd het aardedonker.
24 MEI 2011
Menigeen zal eind augustus 2010 niet snel vergeten en daarmee doel ik op de vele neerslag die naar beneden kwam rond 26-27 augustus. In de lente van 2011 heerste er droogte en de verschillen zijn dan ook heel groot t.o.v. de laatste dagen van de zomer van 2010.
Hieronder ziet U een aantal foto’s die zijn gemaakt door Jordi Huirne uit het Ruurlosebroek bij Ruurlo, de verschillen zeggen genoeg.
Op onderstaande twee foto’s de Slinge tussen Beltrum en Borculo, links van 27 augustus 2010 en rechts van 24 mei 2011.
Op onderstaande twee foto’s een blik op het natuurgebied in het Ruurlosebroek bij Ruurlo, links van 27 augustus 2010 en rechts van 24 mei 2011.
Op onderstaande twee foto’s een sloot langs een maïsveld in het Ruurlosebroek bij Ruurlo, links van 27 augustus 2010 en rechts van 24 mei 2011.
Ook alleen al in de lente van 2011 waren de verschillen heel groot van nat naar droogte. Onderstaande twee foto’s zijn van de Waal bij Nijmegen, de foto linksonder van maart 2011 en de foto rechtsonder van mei 2011.
16 JUNI 2011
Donderdag 16 juni 2011 begon in Borculo nog met een waterig zonnetje en even na 10 uur in de ochtend vielen in Borculo de eerste druppels. De hoogste temperatuur van 20,7°C werd al om 10 uur bereikt en met de komst van de eerste buien ging de temperatuur na 10 uur ook in dalende lijn. Rond het middaguur kwam ook in Borculo het serieuzere werk met de buien en onweer en daalde de temperatuur in Borculo tot 15°C. Tot de klok van 14 uur zat er in Borculo 10 millimeter in de regenmeter, verder ook een paar zware donderklappen. In tegenstelling tot Doetinchem kwam het in Borculo niet tot noodweer. Na de eerste passage van het buiengebied was het vanaf 14 uur tot bijna 18 uur heel aardig weer, droog met ook nog wat zon. Begin donderdagavond 16 juni 2011 kwam daar weer verandering in met opnieuw buien met onweer. Om 20 uur kon Borculo 14,2 millimeter aftappen.
In de Achterhoek kreeg met name Doetinchem met noodweer te maken op donderdag 16 juni 2011, de 70 millimeter die daar naar beneden kwam kon de riolering niet zo snel verwerken met als gevolg wateroverlast. In Braamt viel ook nog 33 millimeter. Verder kwam het in de zuidoosthoek van de Achterhoek in de regio Aalten-Winterswijk ook tot zware windstoten die nogal wat schade veroorzaakten. Ook Zevenaar en Zutphen kregen met het noodweer te maken.
Hieronder links ziet U het radarbeeld van 16 juni 2011 om 12.40 uur. De foto rechtsonder komt uit Aalten.
Onderstaande foto’s zijn van Doetinchem op 16 juni 2011.
28 JUNI 2011
In de nacht naar dinsdag 28 juni 2011 op veel plaatsen een tropennacht en dat wil zeggen dat de temperatuur niet onder de 20°C uitkwam. In Borculo was het minimum in de nacht naar dinsdag 28 juni 19,2°C en daarmee geen tropennacht. Van de 34 KNMI-stations bleven 19 stations op 20°C of hoger staan als minimum en daarmee wel een tropennacht.
Onderstaande foto is van het buiencomplex dat maandagavond 27 juni 2011 ontstond boven het noordwesten van Frankrijk, een flink ontwikkelde stapelwolk die meer dan genoeg zegt. Het was het begin van het noodweer dat Nederland zou bereiken in het etmaal van 28 juni 2011.
Dinsdag 28 juni 2011 overdag vielen in de nanacht en ochtend al de eerste regen-/onweersbuien in het zuidwesten van het land en die trokken langzaam noordwaarts weg. Daar zaten al stevige buien tussen met lokaal 25-40 millimeter neerslag. Vanuit het Brabantse Hoogherheide kwam dinsdagochtend 28 juni 2011 al een melding van weinig neerslag met heel zwaar onweer.
In Borculo kon dinsdag 28 juni 2011 de zon nog ruim 13 uur schijnen en de temperatuur liep daarbij op tot de tropische waarde van 34,5°C. Voor Borculo was het de hoogste temperatuur sinds 10 juli 2010 toen het 35,7°C werd en de hoogste temperatuur voor juni sinds juni 1982 toen het 3 juni 34,5°C werd en de warmste 28 juni sinds 1981. Het oude record voor 28 juni was 33,5°C in 1994. Verder hield Borculo het wel droog overdag.
Dinsdagavond 28 juni 2011 en in de nacht naar woensdag 29 juni 2011 vielen verspreid over het land zware regen- en onweersbuien. Koploper was wel het KNMI-station Herwijnen met 100 millimeter en daarvan viel 79 millimeter in 50 minuten, een complete wolkbreuk. In Borculo viel 14 millimeter met stevig onweer en tijdelijk veel wind waarbij de hoogste windstoot bijna 70 kilometer per uur was.
Hieronder het radarbeeld van 28 juni 2011 in de avond boven Nederland, zware onweersbuien.
Onderstaande foto’s zijn gemaakt vanuit het Achterhoekse Barchem door “Hans”.
Onderstaande foto’s zijn gemaakt door Anton Hilhorst uit Gelselaar.
Onderstaande foto’s zijn gemaakt in Lichtenvoorde.
26 AUGUSTUS 2011
In de nacht naar vrijdag 26 augustus 2011 in het zuiden van het land neerslag van betekenis met o.a. op het KNMI-station Vlissingen 20 millimeter. Daarentegen naar het oosten toe nog droog met opklaringen.
Vrijdag 26 augustus 2011 overdag verspreid over de dag buiige neerslag met onweer afgewisseld met droge perioden met ruimte voor de zon. In Borculo viel de eerste onweersbui rond 11 uur en even na de middag volgde een volgende actieve buienlijn en daarna werd het met de buien vrij rustig. Tot 20 uur vrijdagavond 26 augustus 2011 viel er bijna 11 millimeter in Borculo. In het Zuid-Limburgse Hoensbroek viel bijna 25 millimeter in een kwartier tijd. Verder in Borculo ook nog wat zon met bijna 2,5 uur en de hoogste temperatuur werd bereikt rond midden op de dag met 25°C.
Het verdrijven van de zeer warme lucht op vrijdag 26 augustus 2011 ging niet zonder slag of stoot. In de Achterhoek op veel plaatsen omgewaaide bomen en schade door hagel. Zo kwamen er meldingen van schade uit o.a. Groenlo, Lichtenvoorde, Terborg en Zelhem. Ook op diverse plaatsen blikseminslag, het treinverkeer had daar ook veel last van. In Lichtenvoorde kwam het tot windhoosachtige taferelen waarbij een tent veel schade opliep. Ook was er veel schade in Wilp bij Deventer aan gewassen op de landerijen.
Op onderstaande foto’s hagel die vrijdag 26 augustus 2011 naar beneden kwam. De foto linksonder hagel in Olst en rechtsonder in Klausheide. Foto linksonder is gemaakt door Mark Wolvenne uit Terwolde en de foto rechtsonder door Frans Sijmons uit Klausheide.
Onderstaande foto’s zijn gemaakt door Mark Wolvenne uit Terwolde, foto’s van het noodweer boven Wilp.
12 JULI 2010
Zondagavond 11 juli 2010 en de nacht naar maandag 12 juli 2010 hield Borculo het overwegend droog, in de nachtelijke uren vielen een paar druppels. Wel trokken er over het oosten nog een aantal felle buien met de zwaarste buien in het noordoosten van het land met op diverse plaatsen rond 20-30 millimeter. Het KNMI-station Eelde tapte nog 18 millimeter af.
Overdag op maandag 12 juli 2010 liep de temperatuur in Borculo vrij snel op en even voor 12 uur was het bijna 30°C in Borculo met rugdekking van bijna vier uur zon. De 30°C werd in Borculo net niet gehaald, het maximum bleef steken bij 29,2°C. Maar op de radar was maandagochtend 12 juli 2010 al duidelijk zichtbaar dat het oosten van het land de dag niet ongeschonden door zou komen. Even na 12 uur nam de bewolking snel toe en de lucht werd alsmaar donkerder. Begin van maandagmiddag 12 juli 2010 werd het zelfs zo donker dat binnenshuis lezen zonder kunstlicht niet meer mogelijk was, buitenshuis ging de verlichting zelfs aan. De lucht werd overigens niet alleen zwarter, ook de kleur geel kwam er duidelijk doorheen. Even later kwam de regen met bakken uit de lucht, in Borculo viel in korte tijd 15,2 millimeter met een maximale neerslagintensiteit van 268 millimeter per uur. De temperatuur daalde daarmee van 29,2°C tot 19,2°C.
In de tweede helft van maandagmiddag 12 juli 2010 kwam de zon weer helemaal terug en in totaal scheen de zon in Borculo nog ruim zeven uur. Met de zon opnieuw in de rug in de tweede helft van maandagmiddag 12 juli steeg de temperatuur opnieuw weer tot iets boven de zomerse grens van 25°C.
Hieronder een tweetal foto’s van de buienlijn in aantocht.
Hieronder een foto van begin maandagmiddag 12 juli 2010 in Borculo, duidelijk te zien dat de lucht zwart en geelachtig van kleur was.
Het noodweer dat over de Achterhoek trok had een spoor van vernielingen achter gelaten. Al vrij snel werd het landelijk nieuws dat het terrein van “De Zwarte Cross” nabij Lichtenvoorde zwaar getroffen was door het noodweer, met name de wind liet een spoor van vernielingen achter. Op het terrein vielen gewonden doordat zware windstoten podiumtenten van het stunt- en motorcrossfestijn “De Zwarte Cross” de lucht in bliezen. En de wind was zeker de grote boosdoener, uitgerekend over het uiterste oosten van de Achterhoek is er waarschijnlijk sprake geweest van een downburst en dan hebben we het over een gigantische valwind. Bij een downburst vindt er een lokale neerwaartse koude luchtstroming plaats uit een gigantisch buiencomplex. De neervallende lucht neemt op weg naar beneden ook regen en hagel met zich mee. Bij soortgelijke valwinden kan de wind gigantische windsnelheden bereiken. Zo werd op het KNMI-station Hupsel een hoogste windstoot gemeten van 105 kilometer per uur en in het nabij gelegen Meddo bij Winterswijk een hoogste windstoot van 99 kilometer per uur. Verder viel in ’s Heerenberg in de Achterhoek 15 millimeter in een kwartier tijd.
Hieronder een zeer zeldzaam plaatje, het laat de windkracht zien op maandag 12 juli 2010 om 12.50 uur. Duidelijk zichtbaar in het uiterste oosten van de Achterhoek is het gebied van windkracht 9 op het KNMI-station Hupsel en dat staat voor storm. Voor de kustgebieden zou het niets bijzonders zijn, voor het binnenland is dat zeker wel het geval.
Onderstaand weerstationnetje is van een eenvoudige uitgave en staat bij weerstation Borculo op een plat dak op een hoogte van 280 centimeter boven het maaiveld. Dit weerstation is bewust op die plek geplaatst om windsnelheden te meten bij slecht weer. Met name met een westelijke- tot zuidwestelijke wind wordt de wind als het ware tussen de huizen door geperst. Hierbij worden dan regelmatig zeer hoge windsnelheden gemeten. Tijdens het noodweer op maandag 12 juli 2010 werd zelfs een hoogste windsnelheid van 123 kilometer per uur gemeten op die plek. De”echte” windmeter van weerstation Borculo staat boven op het huis op een hoogte van ruim 10 meter. Daar was de hoogste windsnelheid op maandag 12 juli 2010 tijdens het noodweer 66 kilometer per uur.
In Vragender werd de toren van de kerk er afgerukt door de wind, zie onderstaande foto’s.
Onderstaande foto’s zijn ook van Vragender en omgeving.
Onderstaande foto’s zijn van het terrein van “De Zwarte Cross” dat niet ver van Vragender afligt.
Onderstaande foto’s zijn van Winterswijk tijdens het noodweer op 12 juli 2010.
Onderstaande foto links is van Eibergen en de foto rechtsonder van Haaksbergen
Onderstaande twee foto’s komen uit Hengelo (Ov).
Onderstaande twee foto’s zijn van het Duitse Klausheide, net over de grens met Nederland.
14 JULI 2010
Na één nacht van onder de 15°C bleef de temperatuur in de nacht naar woensdag 14 juli 2010 weer ruim boven de 15°C, in Borculo met een minimum van 17,9°C. Daarbij moet wel verteld worden dat de temperatuur in de nacht naar woensdag 14 juli 2010 in Borculo pas na 4 uur onder de 20°C dook.
Woensdag 14 juli 2010 was het afwachten of Nederlands landelijk instituut De Bilt de 30°C zou halen, als dit lukte dan kon men spreken van een landelijke hittegolf. Het zou dan de 39e landelijke hittegolf zijn sinds 1901. Maar “helaas” De Bilt bleef steken op een maximum van 28,7°C en daarmee geen landelijke hittegolf. Bewust “helaas” tussen aanhalingstekens, velen zaten niet te wachten op een hittegolf!
In Borculo ging de hittegolf op woensdag 14 juli 2010 de achtste dag in, op woensdag 14 juli 2010 werd het in Borculo 32,4°C met nog bijna 12 uur zon. Voor juli 2010 in Borculo de achtste tropische dag, daarmee stond juli 2010 in Borculo tot dan al op een vijfde plaats op de ranglijst van juli-maanden met het hoogste aantal tropische dagen. Koploper van alle juli-maanden voor Borculo is juli 1994 met 15 tropische dagen.
Met 32,4°C op woensdag 14 juli 2010 was het voor Borculo tot dan de warmste 14e juli sinds het begin van de metingen in 1981.
Het was op woensdag 14 juli 2010 wederom afwachten hoe serieus de hitte zou worden verdreven, al vroeg op de dag waren op de radar de eerste onweersbuien te zien boven Frankrijk. De eerste buien bereikten Zeeland rond halverwege woensdagmiddag 14 juli 2010. Met name in het oosten zat men niet bepaald te wachten op een herhaling van maandag 12 juli, twee dagen eerder!
Linksonder ziet U het infrarood-satellietbeeld en rechtsonder het radarbeeld van woensdagmiddag 14 juli rond 15 uur. Heb bewust gekozen voor het infrarood-satellietbeeld, omdat hier duidelijk de zware buien zijn te zien, infrarood werkt op temperatuur, hoe witter de wolken hoe kouder de toppen van de buienwolken zijn en daarmee ook in de regel hoe hoger de buientoppen zijn. Dit is een maat voor de activiteit van de buien, hoe witter hoe zwaarder de buien.
Gelukkig viel het met de regen-/onweersbuien op woensdagavond 14 juli 2010 in Borculo reuze mee. Het onweer was niet erg heftig en er viel 6,8 millimeter regen, nog wel een windstoot van bijna 70 kilometer per uur. De temperatuur maakte een beste duikeling van bijna 30°C om 19 uur en 20 minuten later was het 19,6°C.
Maar elders in de Achterhoek was het een totaal ander verhaal. Op een camping in Vethuizen in het Montferland werden door het noodweer diverse caravans door de wind weggeblazen en kwamen in open water terecht. Zeker één persoon moest het met de dood bekopen naast diverse zwaargewonden. Daarmee was de Achterhoek in drie dagen tijd tweemaal getroffen door noodweer.
Onderstaande foto’s zijn van het rampgebied in Vethuizen in het Montferland.
26-27 AUGUSTUS 2010
In Borculo werd op woensdag 25 augustus 2010 de grens van 100 millimeter neerslag in augustus overschreden en het totaal kwam op 104 millimeter te staan. Normaal voor heel augustus is voor Borculo 78 millimeter en daar zou op donderdag en vrijdag 26- en 27 augustus 2010 nog veel meer bijkomen. Na drie jaren met een augustusmaand aan de droge kant werd het weer een kletsnatte augustus, sinds 2000 voor Borculo al weer de zesde maand augustus die veel te nat zou verlopen.
Het etmaal van donderdag 26 augustus 2010 stond in het teken van een waterballet! De neerslagsommen logen er niet om, vanaf woensdagavond 20 uur tot donderdagavond 20 uur viel er in het oosten van het land o.a. in Terwolde 145 millimeter, Enschede 89 millimeter, Haaksbergen 78 millimeter, Borculo 76 millimeter, KNMI-station Hupsel 71 millimeter, Ruurlo 70 millimeter, Hengelo (gld) 66 millimeter, Groenlo 62 millimeter, Meddo 59 millimeter en Winterswijk-Henxel 52 millimeter.
In Borculo viel in 24 uur tot donderdagavond 20 uur 76,6 millimeter en dat is voor Borculo de hoogste neerslagaftapping sinds het begin van de metingen in 1981. Hierbij rekenen we met de VWK-tijd van 20 uur tot 20 uur! Hiervoor was de hoogste aftapping op 25 november 2005 met 57,6 millimeter, maar dat was toen allemaal sneeuw! Nu op donderdag 26 augustus 2010 was het vanzelfsprekend alleen regen. Het neerslagtotaal voor augustus was daarmee in Borculo opgelopen tot 181 millimeter en daarmee de natste maand augustus voor Borculo sinds 1981.
Hieronder ziet U het neerslagkaartje van de KNMI van 26-27 augustus 2010.
Niet alleen in de Achterhoek en Twente, ook aan de andere kant van de grens was het kletsnat. Van donderdagochtend 26 augustus 2010 om 8 uur tot vrijdagochtend 27 augustus 2010 om 8 uur was de natste plek van Europa van de officiële stations het Duitse Ahaus met 151 millimeter, gevolgd door Münster met 140 millimeter en dan Osnabrück met 128 millimeter. De Overijsselse Vecht vindt zijn oorsprong in Duitsland en in Metelen was het waterpeil daar al 3,5 meter hoger dan normaal.
In het oosten van ons eigen land had het KNMI-station Twente in 24 uur tijd bijna 107 millimeter. Extreem nat was het in de Achterhoek met name in de regio Winterswijk-Groenlo-Lichtenvoorde. Meddo bij Winterswijk had in 24 uur tijd tot donderdagavond 26 augustus 2010 om 20 uur 52,5 millimeter, daarna tot vrijdagochtend 27 augustus 2010 kwam daar nog eens 92 millimeter bij. In totaal viel daar bijna 145 millimeter. Over dezelfde periode viel er in Lichtenvoorde 131 millimeter en in Borculo 126 millimeter.
Over het etmaal van donderdag 26 augustus van 00.00 uur tot 00.00 uur viel in Borculo in 24 uur tijd 99,4 millimeter neerslag, dit is voor Borculo de hoogste aftapping in 24 uur tijd sinds 1981. Hieronder ziet U een lijst van de site “Hetweeractueel.nl” met de neerslagaftapping over 24 uur tot 00.00 uur in de nacht van donderdag 26 augustus op vrijdag 27 augustus, de cijfers zeggen genoeg.
Vrijdag 27 augustus 2010 viel er tot in de middag ook nog verspreid wat nattigheid. In de loop van vrijdagmiddag 27 augustus 2010 werd het geleidelijk aan droog en vanuit het noordwesten kwamen de opklaringen voorzichtig het land in. Maar in Borculo bleef het zonloos. Maar met de opklaringen kwam ook de veel koelere lucht het land in. Zo was het minimum in de nachtelijke uren naar vrijdag 27 augustus in Borculo 16,4°C, in de ochtend steeg de temperatuur nog tot het maximum van 17,3°C en daarna in dalende lijn en rond 13.30 uur was het 12,9°C en dat was uiteindelijk ook het minimum.
Landelijk van de KNMI-stations was de hoogste temperatuur 19,7°C in Ell en daarmee de eerste dag van augustus 2010 waarop landelijk de warme grens van 20°C niet werd gehaald.
In Borculo was t/m vrijdag 27 augustus het maandtotaal opgelopen tot 218 millimeter en daarmee werd augustus 2010 de natste maand van alle maanden voor Borculo sinds 1981. Het officiële KNMI-neerslagstation Lievelde bij Lichtenvoorde had vrijdagochtend 27 augustus om 10 uur al een augustustotaal van 265 millimeter.
Onderstaande foto is van de brug over de Slinge nabij Borculo op vrijdagmiddag 27 augustus 2010.
Onderstaande foto is van de stuw bij het Beekvliet nabij Borculo waar de Berkel en de Slinge bij elkaar komen, daar bulderde het water op vrijdag 27 augustus 2010 over de stuw.
Op onderstaande twee foto’s ondergelopen weilanden, links in Borculo en rechts in Meddo bij Winterswijk.
Op diverse plaatsen wateroverlast, in de loop van vrijdag 27 augustus 2010 werd er zelfs een waarschuwing uitgegeven om niet naar Lichtenvoorde te komen als het niet echt nodig was, Lichtenvoorde stond op veel plaatsen blank. Water stroomde vanaf het hoger gelegen Vragender Lichtenvoorde in. De Hamalandroute tussen Lichtenvoorde en Aalten werd voor een deel afgesloten als gevolg van wateroverlast. In de nachtelijke uren van vrijdag 27 augustus werd in Groenlo al een camping ontruimd i.v.m. het wassende water van de Slinge.
Onderstaande foto is van Lichtenvoorde, brandweer druk bezig met het verpompen van het water.
Onderstaande foto’s zijn ook van Lichtenvoorde, een totaal ondergelopen fietstunnel.
Een drietal KNMI-stations uit de Achterhoek zijn met de neerslag van donderdag en vrijdag 26-27 augustus 2010 in de top-10 belandt van de hoogste aftappingen in Nederland sinds 1901. Zo kwam het KNMI-neerslagstation Lievelde met 138 millimeter op een derde plaats te staan, op de vijfde plaats kwam het KNMI-station Hupsel met 131 millimeter en op de zevende plaats belandde het KNMI-neerslagstation Rekken met 126 millimeter.
In de regio Borculo lopen een tweetal behoorlijk beken, De Berkel en De Slinge. Beide beken stonden tot de rand toe vol en daarmee liepen de zijtakken van groot tot klein ook allemaal vol. En dan kan het water soms plotseling verrassend ergens tevoorschijn komen. In de moestuin van de buurman van ondergetekende was op vrijdag 27 augustus 2010 na het waterballet nauwelijks sprake van wateroverlast, een dag later op zaterdag 28 augustus 2010 stond het wel onder water, zie onderstaande foto.
Hieronder diverse foto’s van wateroverlast van eind augustus 2010 in het oosten van het land.
Onderstaande foto’s komen uit de omgeving Borculo.
Onderstaande foto’s zijn van het Ruurlosebroek.
Onderstaande foto’s zijn van de Slinge tussen Ruurlo en Groenlo.
Onderstaande foto’s zijn van Meddo bij Winterswijk.
Onderstaande foto’s zijn van de omgeving de Schipbeek bij Lochhuizen.
Onderstaande foto’s zijn van Zelhem.
Hieronder een tweetal foto’s vanuit de omgeving Terwolde.
Onderstaande foto’s komen uit Twente, hieronder de Dinkel.
Onderstaande foto’s zijn van de snelweg A1 in Twente.
18-22 JANUARI 2008
Nat was het in de periode 18-22 januari 2008 en daarbij kwam ook veel smeltwater vanuit Duitsland via de grote rivieren Nederland binnen. Op diverse plekken kwam het tot wateroverlast. Ook in Borculo was de stand van het riviertje De Berkel zeer hoog en ging op een enkele plek zelfs even buiten zijn oevers. Hieronder een aantal foto’s van de hoge waterstand van De Berkel in Borculo in de periode 18-22 januari 2008.
Het water bulderde over de stuw.
Als je in het kolkende water terecht komt kun je het vergeten, daar kom je niet meer levend uit.
Onderstaande foto heb ik geplaatst om U een idee te geven hoe het in tijden van droogte eruitziet bij de stuw in de Berkel. Onderstaande foto is van dezelfde stuw als op de bovenstaande twee foto’s. Onderstaande foto was tijdens de droogte in juni 2005.
Op onderstaande foto een blik op de aanlegsteiger van de Berkelzomp in een zijtak van De Berkel. Alles stond onder water, inclusief het pad dat er langs loopt.
Hieronder kunt U het verschil zien, linksonder het hoge waterpeil op 18-22 januari 2008 en rechtsonder het normale waterpeil.
Het waterpeil van De Berkel was zeer hoog.
Onderstaande foto is in het Beekvliet gemaakt, op de voorgrond De Slinge, een riviertje dat uitkomt in De Berkel. Op de achtergrond het ondergelopen weiland op de plek waar De Berkel buiten zijn oevers trad.
Ook onderstaande foto is in het Beekvliet gemaakt, op de voorgrond De Slinge, een riviertje dat uitkomt in De Berkel. Op de achtergrond het ondergelopen weiland op de plek waar De Berkel buiten zijn oevers trad.
Op onderstaande foto de Slinge gezien vanaf de Barchemseweg in Borculo.
Op onderstaande foto de brug over de Slinge op de Barchemseweg in Borculo.
Onderstaande foto is van een weiland in het Beekvliet bij Borculo.
Ook in Twente stond het water hoog in januari 2008, zie onderstaande foto.
22 JUNI 2008
Af en toe kan de temperatuur ook in juni een heel bijzonder verloop hebben, een goed voorbeeld was 22 juni 2008 in Borculo. Op 22 juni 2008 werd het in Borculo 28,3°C en daarmee de op één na warmste 22e juni, alleen op 22 juni 1983 was het met 31,5°C nog warmer. Om 13.45 uur op 22 juni 2008 was het 28,3°C in Borculo en om 15 uur werd de laagste temperatuur van 16°C bereikt, vervolgens steeg de temperatuur nog weer tot 25°C om 17 uur!
De temperatuurdaling op die 22e juni in 2008 ging wel gepaard met noodweer. In Borculo viel toen 40 millimeter neerslag in 45 minuten tijd met zware hagel en windstoten. Hagelstenen met een doorsnede van 2-3 centimeter en een maximale neerslagintensiteit van 354 millimeter per uur! Het was voor Borculo de hoogste neerslagaftapping voor juni in 24 uur tijd, hiervoor was dat nog 35 millimeter in juni 1998. Het zicht was op die middag van 22 juni 2008 in Borculo tijdelijk door de zware neerslagactiviteit nog geen vijf meter. Veel schade aan bomen, planten, auto’s en daken. Veel dakramen moesten het ontgelden met als gevolg veel waterschade in huizen en schuren. Veel moestuinen waren compleet vernield, helemaal niets van over! Zelfs enkele grote bomen die er al bijna 100 jaar stonden moesten het loodje leggen. De maximale windstoot in Borculo viel met 66 kilometer per uur nog mee. Overigens op het 10 kilometer verderop gelegen KNMI-station Hupsel een hoogste windstoot van 72 kilometer per uur. Er waren mensen die snel voor alle zekerheid de rolluiken hadden laten zakken om de ruiten te beschermen met als gevolg een rolluik vol met deuken en zelfs gaten.
Hieronder een aantal foto’s vanuit Borculo op zondagmiddag 22 juni 2008.
Onderstaande foto is afkomstig uit Haarlo, een plaats die vijf kilometer van Borculo afligt.
Hieronder een aantal foto’s van schade aan het gewas, alles compleet vernield.
Onderstaande foto is vanuit de regio Eibergen, compleet maïsveld plat.
2005 2005 2005 2005
25 NOVEMBER 2005
In het etmaal van vrijdag 25 november 2005 de eerste sneeuw van het nieuwe seizoen in de Achterhoek. Het sneeuwde in Borculo de gehele dag onafgebroken. De neerslagintensiteit was in Borculo van tijd tot tijd zelfs ruim 16 millimeter per uur. En dan te bedenken dat in de regel 1 millimeter regen ongeveer overeenkomt met 1 centimeter sneeuw dan komt dit op een neerslagintensiteit neer van 16 centimeter per uur! In Borculo in het etmaal van 25 november 2005 een neerslagaftapping van 57,6 millimeter en daarmee voor Borculo de hoogste neerslagaftapping sinds het begin van de metingen in 1981 tot dan. Het sneeuwdek groeide hiermee in Borculo aan tot 16 centimeter op die vrijdagavond om 19 uur. Uiteindelijk zou zaterdagavond 26 november met 21 centimeter het hoogste sneeuwdek worden bereikt.
Hieronder links een foto van Borculo op vrijdagmiddag 25 november 2005. Hieronder rechts Kasteel Ruurlo op vrijdag 25 november 2005.
Onderstaande twee foto’s komen uit Twente, de elektriciteitsmasten bezweken door de zware sneeuwval. Delen van Twente en de Achterhoek zaten een paar dagen zonder stroom. Op circa 30 plaatsen braken de hoogspanningsdraden. In Zeeland lag een gebroken hoogspanningsdraad op de autosnelweg A58 en was Hulst (30.000 inwoners) gedurende 24 uur niet van stroom voorzien. De gemeente Haaksbergen (25.000 inwoners) zat bijna drie dagen zonder stroom.
Onderstaande foto is van net over de grens van Twente met Duitsland in Ahaus, elektriciteitsmasten konden de last van de sneeuw daar ook niet meer houden en bezweken.
Donderdag 24 november 2005 overdag kwamen we geleidelijk aan onder invloed van een actieve depressie met de naam Thorsten die gevuld was met zeer koude lucht. In de Schotse Hooglanden daalde de temperatuur op Glen Ogle in de donderdagnacht van 24 november 2005 al naar -16ºC. Donderdag 24 november 2005 om 16 uur meldde het Schotse Aonach Mor een temperatuur van -7,7ºC met een windkracht 9, hierbij gevoelstemperaturen van -30ºC. Aan het eind van de middag gaf het station Rosehearthy in het noorden van Schotland al een windstoot af van 202 kilometer per uur. De wind in Engeland langs de noordelijke en oostelijke kuststrook en lokaal in de Schotse hooglanden had al windkracht 10-12 bereikt en dat staat voor zware storm tot orkaan.
Donderdag 24 november 2005 overdag in Nederland temperaturen van ruim 9ºC in de kop van Noord Holland tot 2ºC-3ºC in het zuidoosten en oosten van het land. En ook Nederland kon zich opmaken voor een onstuimige periode, donderdag 24 november 2005 in de namiddag gaf het KNMI al een weeralarm af. De winter had zijn intrede gedaan op vrijdag 25 november 2005 in Nederland en dat ging gepaard met allerhande ingrediënten.
Aan de kust kwam het tot storm met windkracht 10 tot 12 en het KNMI-station Hoek van Holland registreerde zelfs een windstoot van 173 kilometer per uur, de zwaarste windstoot ooit voor Nederland. Rond één uur in de vrijdagnacht van 25 november 2005 kwam Hoek van Holland met een tienminutengemiddelde van ruim 115 kilometer per uur. Dat staat voor een volle windkracht 12, orkaankracht! Aan de kust kwamen golven voor van zes meter hoogte. Naar het westen toe viel veel regen met o.a. in Warmenhuizen tot vrijdagochtend 25 november 7 uur al bijna 50 millimeter en overdag kwam daar nog het nodige bij. Naar het oosten toe viel veel sneeuw, op veel plaatsen kwam het tot een sneeuwdek van 10-15 centimeter en lokaal tot 40 centimeter. Op enkele plaatsen kwam het zelfs tot onweer, o.a. in Groesbeek. En wat te denken van het noorden van het land waar het een groot deel van de dag droog en nagenoeg windstil was en de zon kwam er ook van tijd tot tijd nog bij.
In de avond van 25 november 2005 om 18 uur stond er in Nederland 804 kilometer file. Rond middernacht van 25 op 26 november 2005 nog een filelengte van 217 kilometer. Pas om 05.20 uur in de nacht daarna waren alle files opgelost. Honderden reizigers (ook per trein) brachten de nacht door in opvangcentra. Vrachtwagens konden vanwege de lage snelheid de besneeuwde heuvels op de Veluwe niet meer op rijden en hierdoor liep het verkeer muurvast op de A50, de A1 en de A28, inclusief het onderliggende wegennet. De files bleven tot diep in de nacht staan, hulpverleners deelden dekens, brandstof en warme dranken uit. Sommigen stonden meer dan 12 uur in de file.
De hoogste aftapping kwam uit Ellecom met 81 millimeter. Maar het KNMI-station Deelen over 0-24 uur kwam zelfs tot 88 millimeter en dat met 19,6 neerslaguren, hiermee had het KNMI-station Deelen een nieuw landelijk record voor november. Het oude record was 83 millimeter uit Leende op 4 november 1940.
Voor het KNMI-station De Bilt is 25 november 2005 de donkerste dag uit de geschiedenis met slechts 7 Joule per seconde per vierkante meter (J/s per M²) straling sinds begin van de meetreeks in 1957.